Ameiurus nebulosus

Ameiurus nebulosus (Lesueur, 1819)

Bruine Amerikaanse dwergmeerval

Uiterlijke kenmerken
Lengte tot 45 cm. Schubben niet zichtbaar, huid voelt glad aan. Er zijn 8 bekdraden aanwezig, waarvan 4 op de onderkaak, 2 in de hoeken van de bek en 2 op de kop. De stekels van de borstvinnen zijn aan de binnenzijde sterk getand. Er is een vetvin aanwezig. Rugvin heeft licht gekleurd vinvlies. Anaalvin heeft 21-24 vinstralen. Flanken met donkere vlekken.
Lijkt op de zwarte Amerikaanse dwergmeerval, maar deze heeft 17-21 vinstralen in de anaalvin, een donker gekleurd rugvinvlies en de borstvinstralen zijn niet sterk getand (Ameiurus melas).
Lijkt op de meerval, maar bij deze is de anaalvin veel langer en deze heeft zes bekdraden en er is geen vetvin aanwezig (Silurus glanis).

Verspreiding
Ingeburgerd; zeldzaam. Oorspronkelijk afkomstig uit oostelijke helft van Noord-Amerika. Komt plaatselijk voor in Noord Brabant en Limburg. Wordt ook wel aangetroffen in het Hollandse plassengebied en in wateren rond Amsterdam. Wordt soms vrijgelaten uit aquaria.

Habitat
Voorkeur voor ondiepe meren, poelen en langzaam stromende rivieren. Liefst met weelderige plantengroei en een slib- of zandbodem met een laag vergane plantenresten.

Levenswijze
Met name 's nachts actief. Zeer tolerant voor zuurstofarm water, vervuiling en hoge watertemperatuur (tot wel 36 graden). Als de omstandigheden slecht worden graven de dieren zich in de modder in. In de paaitijd vormen de dieren paren. Ze graven een nest ter grootte van hun lichaam. Dit word met name door het vrouwtje gedaan. Vanaf een watertemperatuur van 18°C worden overdag de eieren afgezet. Meestal enkele honderden. De verliezen zijn gering door de intensieve broedzorg van de ouders. Ze waaieren water over de eieren en bewaken de pas uitgekomen larven. Deze blijven bij elkaar in een school van tientallen tot honderden exemplaren. Deze school wordt door één van beide ouders bewaakt tot ze zo'n 5 cm lang zijn. Ze leven dan verder als individuen.

Voedsel
Voornamelijk bodemdieren als insectenlarven en slakjes, ook visjes en soms plantendelen.

Wetgeving en bescherming
Komt niet in één van de wetten voor.

%LABEL% (%SOURCE%)