Salmo trutta fario

Salmo trutta fario Linnaeus, 1758

Beekforel

Uiterlijke kenmerken
Lengte tot 45 cm. Alleen in onze Deltawateren worden beekforellen een stuk groter. Er is een vetvin aanwezig. Tussen de achterkant van de vetvin en de zijlijn liggen 14-17 rijen schubben (de schub op de zijlijn niet meegeteld). De grondkleur is meestal geel tot bruin. Op het lichaam komen rode en zwarte vlekken voor, die meestal blauw of wit zijn omzoomd. Deze vlekken ontbreken op de staartvin. Staartvin met ronde uiteinden. Dit is de niet-trekkende vorm van de forel.
Jonge forellen hebben 9-10 donkere (parr)vlekken op de flanken, een rode vetvin en de staartvin is ondiep gevorkt met afgeronde punten. Bij een lengte van 15 cm gaan ze meer op een volwassen forel lijken.
Lijkt sterk op de zeeforel, maar deze heeft geen rode, licht omrande vlekjes en de zwarte vlekjes op de flanken vormen vaak kruisjes (Salmo trutta subsp. trutta).
Lijkt op de zalm, maar deze heeft een spitsere kop, de bovenkaak reikt niet voorbij de achterrand van het oog en de staart is meer gevorkt. Ook heeft de zalm minder schubben tussen de vetvin en de zijlijn (10-13) (Salmo salar).
Lijkt op regenboogforel, maar deze heeft een gevlekte staartvin en een paarse band op de flanken (Oncorhynchus mykiss).
Lijkt op de bronforel, maar bij deze hebben de vinnen een lichte voorrand (Salvelinus fontinalis).

Verspreiding
Zeldzaam; aanwezig als dwaalgast. In verschillende beken wordt getracht door uitzettingen een forellenstand terug te krijgen. Ook komt de beekforel door uitzettingen voor in het Veerse Meer.

Habitat
Stromend water, variërend van smalle beken tot brede rivieren. Het water moet schoon en zuurstofrijk zijn en voor de voortplanting zijn schone grindbedden essentieel. De watertemperatuur moet rond de 15°C zijn en zeker niet hoger dan 20°C.

Levenswijze
Paait van november tot januari. Per kilo lichaamsgewicht worden 2000 relatief grote eieren gelegd. De eieren worden verdeeld over meerdere kuiltjes die het vrouwtje met de staart in het grind maakt. De eieren worden ook afgedekt met grind.

Voedsel
Insecten(larven), kleine kreeftachtigen en visjes.

Wetgeving en bescherming
Opgenomen op de Rode lijst en in de Visserijwet.

%LABEL% (%SOURCE%)